🌽 Corn Whiskey – majsens revansch
Corn whiskey är kanske den mest underskattade och missförstådda medlemmen i den amerikanska whiskysläkten.
Den är bourbonens lite vilda kusin – mer rustik, lite enklare ibland, men med mycket historia i bagaget.
💡 Vad är corn whiskey?
För att en whiskey ska få kallas corn whiskey i USA måste den:
-
Innehålla minst 80 % majs (ja, åttio!)
-
Inte nödvändigtvis lagras – men om den lagras, så måste det ske på begagnade eller oekade fat
-
Ha minst 40 % alkohol i flaskan
Det är alltså inte bourbon, även om de delar mycket – skillnaden ligger främst i fatlagringen och den höga majsandelen.
🧪 Vad smakar det?
Corn whiskey tenderar att vara:
-
Söt, i en lite “råare” majsig stil
-
Mindre ekpräglad (eftersom den inte alltid lagras, eller lagras kort)
-
Lite vassare eller spritigare, särskilt om den är ung
-
Med tydliga toner av popcorn, smör, majskolvar och lite bröddeg
🥃 Vem ska dricka corn whiskey?
-
Du som gillar att testa något lite annorlunda
-
Du som vill komma nära “whisky i sin renaste form”
-
Eller du som är nyfiken på hur bourbon smakade innan bourbon blev bourbon
Exempel på corn whiskey:
-
Mellow Corn – den mest kända, med kultstatus bland nördar
-
Balcones Baby Blue – från Texas, med rik majsprofil och hantverksstil
-
Platte Valley – ofta i keramikkrus, klassisk och rustik
-
Georgia Moon – säljs ibland “less than 30 days old” – det säger en del!
Corn whiskey är inte för alla – men värd att ha provat. Det är en påminnelse om whiskytraditionens rötter, när majs var billig och reglerna få.
En vild västern-variant i en värld av slips och etikett.