Välj en sida

🌽 Corn Whiskey – majsens revansch

Corn whiskey är kanske den mest underskattade och missförstådda medlemmen i den amerikanska whiskysläkten.
Den är bourbonens lite vilda kusin – mer rustik, lite enklare ibland, men med mycket historia i bagaget.


💡 Vad är corn whiskey?

För att en whiskey ska få kallas corn whiskey i USA måste den:

  • Innehålla minst 80 % majs (ja, åttio!)

  • Inte nödvändigtvis lagras – men om den lagras, så måste det ske på begagnade eller oekade fat

  • Ha minst 40 % alkohol i flaskan

Det är alltså inte bourbon, även om de delar mycket – skillnaden ligger främst i fatlagringen och den höga majsandelen.


🧪 Vad smakar det?

Corn whiskey tenderar att vara:

  • Söt, i en lite “råare” majsig stil

  • Mindre ekpräglad (eftersom den inte alltid lagras, eller lagras kort)

  • Lite vassare eller spritigare, särskilt om den är ung

  • Med tydliga toner av popcorn, smör, majskolvar och lite bröddeg


🥃 Vem ska dricka corn whiskey?

  • Du som gillar att testa något lite annorlunda

  • Du som vill komma nära “whisky i sin renaste form”

  • Eller du som är nyfiken på hur bourbon smakade innan bourbon blev bourbon


Exempel på corn whiskey:

  • Mellow Corn – den mest kända, med kultstatus bland nördar

  • Balcones Baby Blue – från Texas, med rik majsprofil och hantverksstil

  • Platte Valley – ofta i keramikkrus, klassisk och rustik

  • Georgia Moon – säljs ibland “less than 30 days old” – det säger en del!


Corn whiskey är inte för alla – men värd att ha provat. Det är en påminnelse om whiskytraditionens rötter, när majs var billig och reglerna få.
En vild västern-variant i en värld av slips och etikett.