Besök på Gammelstilla Destilleri

Besök på Gammelstilla en dag i september
Gammelstilla ligger i den lilla byn med samma namn straxt utanför Torsåker i Gästrikland.
Jag och två av mina vänner fick förmånen att få komma dit på ett besök som innehöll både en rundvandring runt själva destilleriet och besök på destilleriet samt en provsmakning.
Besöker man ett whiksydestilleri så måste man ha kilt, om nu har det!! 🙂
På deras hemsida skriver dom
”Gammelstilla Whisky tillverkas av kvalitativa råvaror, kunskap och passion. Vi söker efter whiskyns unika karaktär i hjärtat av Gästriklands järnrike. I den lilla orten Gammelstilla, tätt omslutna av lummiga skogar med den spegelblanka sjön som förgrund, provar vi kontinuerligt flertalet recept. När vi finner det vi söker, lagrar vi whiskyn i minst tre år. Den tid whiskyn behöver är väntan värd.”
Gammelstilla destilleri invigdes 2012 och har producerat ett antal whisky sedan dess.
Mäsken
Sedan 2015 har vi en ny utrustning för mäskning som både gjort processen stabilare och givit oss möjligheten att öka produktionen. Men i linje med vår vision om att skynda långsamt är upptrappningen blygsam då vi inte ens utnyttjar maxkapaciteten på 15 000 liter/år. Vi mäskar än så länge två gånger i veckan och ligger då på 8 000 liter om året.
Mäskningen går till så att vi lakar ur sockret ur den blötlagda krossade malten. Till sockerblandningen (vört) tillsätter vi jäst. Vörten får jäsa två till tre dagar och når då en alkoholhalt på 6-7 procent. Den färdiga mäsken destilleras sedan.
Destillering och lagring
Destilleringen i första pannan (mäskpannan) ger en sprit på c:a 27%. Denna sprit förs över till spritpannan för ytterligare destillering. Vid denna destillering kan vi dela upp spriten i tre fraktioner.
Först kommer huvud därefter hjärta och sist svans. Huvud och svans destilleras om i nästkommande körning. Hjärtat som är den rena spriten (råsprit) lagras därefter på ekfat minst tre år för att få kallas whisky.
Här är ett galleri med bilder som jag tog på besöket på Gammelstilla
En av de två pannorna som finns på destilleriet. Kopparpannorna i det Vita Magasinet är egenritade och tillverkade av f.d. Bäckströms i Hofors där den stora pannan har en kapacitet på 600 liter och den lilla på 300 liter. Dessa storlekar kan jämföras med landets större pannor på cirka 5 000 liter och de på Irland som tidvis är så stora att de tar mer än 30 000 liter. Gammelstillas pannor är alltså tveklöst av den mindre sorten vilket befäster vår önskan om att starta småskaligt och skynda långsamt. Sedan originalutförandet från 2011 har halsarna justerats och gjorts längre. Detta för att ge ökad kopparkontakt under destilleringsprocessen vilket ger destillatet en mer behaglig och lenare alkohol.