Välj en sida

🌾 Rye Whiskey – kryddig karaktär med attityd

Om bourbon är söt och rund i hörnen, så är rye whiskey den mer intensiva kusinen som inte är rädd för att sticka ut.
Här snackar vi pepprighet, kryddighet och lite mer bett i smaken.


💡 Vad är rye whiskey?

För att en whiskey ska få kallas rye i USA, måste den:

  • Innehålla minst 51 % råg (rye)

  • Destilleras till max 80 % alkohol

  • Lagras på nya kolade ekfat (precis som bourbon)

  • Flaskas med minst 40 % alkohol


🔥 Så vad smakar den?

Råg är ett spannmål med attityd. Rye whiskey får därför ofta:

  • Kryddiga toner – peppar, kanel, ingefära

  • Torrare karaktär än bourbon

  • En viss nötighet eller örtighet

  • Ibland ett tydligt ”sting” som gör den riktigt livlig

Den är perfekt för dig som gillar lite mer energi i glaset – eller för cocktails där du vill ha en whiskey som inte gömmer sig bakom socker och citron.


🥃 Klassiska exempel:

  • Bulleit Rye – populär, prisvärd och tydligt pepprig

  • Rittenhouse Rye – en favorit bland bartenders

  • Knob Creek Rye – lite kraftigare, med fatkänsla

  • WhistlePig – premiumrye från Vermont (dyrare men wow)

  • Old Forester Rye – bra insteg, gammal hederlig stil


🥃 När dricker man rye?

  • Rent – om du gillar lite tryck

  • Med is – för att runda av kryddan

  • Eller i klassiker som Manhattan, Old Fashioned eller Sazerac – där rye verkligen kommer till sin rätt