Välj en sida

Grain Whisky – den okända arbetshästen i whiskyvärlden

Grain whisky får kanske inte lika mycket kärlek som sin storebror single malt, men utan den skulle blended whisky inte vara vad den är. Faktum är att grain whisky står för den största delen av innehållet i de flesta blended sorter.

Så vad är det då?

Jo, till skillnad från maltwhisky (som bara får göras på mältat korn), kan grain whisky göras på olika sädesslag – till exempel:

  • Majs

  • Vete

  • Råg

  • …och lite mältat korn för att hålla processen igång


En annan skillnad är hur den tillverkas:
Grain whisky produceras genom kontinuerlig destillering, oftast i en så kallad kolonnpanna (Coffey still). Det här är ett snabbare, effektivare sätt att göra sprit jämfört med den traditionella kopparpannan som används för maltwhisky.
Det innebär också att grain whisky ofta är mildare, lättare och lite mer neutral i smaken – perfekt att blanda med.


Grain whisky används alltså främst som bas i blended whisky, men vissa destillerier har börjat buteljera den oblandad, vilket kan vara riktigt intressant för den som vill utforska något lite annorlunda i glaset