Archangels share
Änglarnas andel 

Den korta förklaringen är
Angels share, änglarnas andel, är den del som försvinner vid avdunstningen när man producerar whisky.
Då mitt namn är en ärkeängels namn, Gabriel, och den whisky jag provar försvinner ut i det tomma intet. så med en liten Göteborgs glimt i ögat –
Archangels share (Ärkeängelns andel ) 🙂

När man pratar om whisky finns det vissa termer som kommer att tänka på: fyllig, smidig, robust. Det finns dock en fras som påverkar varje enskild sats whisky som tillverkas: angel’s share. Även om denna term kanske inte finns på sidan av en flaska, är det något som genomsyrar whiskyindustrin. Men vad betyder det? För att förstå det måste vi först förstå processen genom vilken whisky tillverkas,

Nuförtiden lagras i stort sett all whisky på träfat. Träet absorberar några av de mer obehagliga aspekterna av destillat (som svavel), och i gengäld genomsyrar vätskan med smaker som är unika för sig själv. Harmonien mellan whisky och trä har funnits i åratal. Det finns dock en hake; på grund av fatets poröshet skulle en del av vätskan inuti försvinna under den kritiska åldringsprocessen. Resultatet? En förlust på cirka 2 % av den totala volymen per år. Eftersom vätskan skulle avdunsta till himlen, kallades den för “ängelns andel”. Trots bilder av berusade änglar är denna oundvikliga omständighet både en välsignelse och en förbannelse. Som vi nämnde är en av de största anledningarna till att alkoholer som whisky lagras på fat att ta bort några av de oönskade delarna av den. Fenomenet “angel’s share” hjälper ytterligare till med vätskans mognad och jämnhet

Men, nackdelen med detta är att eftersom de flesta whisky och scotches är lagrade i många år, kan den totala volymen sjunka ganska avsevärt. Till exempel kan en tolvårig scotch förlora upp till 24 % av sin vätska när den är redo för konsumtion. Detta förvärras ytterligare i varmare, torrare klimat där änglarnas andel kan vara mycket högre och når uppemot 4-5 % per år. Således kan en whisky som produceras på Kentuckys fält påverkas mycket mer än en whisky tillverkad i det skotska höglandet.

En annan effekt på alkoholhalten i partier whisky är den relativa luftfuktigheten. I många fall minskar beviset för whiskyn när alkoholen avdunstar. I klimat med låg luftfuktighet kommer dock mer vatten att avdunsta än alkohol, vilket ökar det övergripande beviset. Enkelt uttryckt, beroende på var whiskyn produceras, kommer ängelns andel att ha olika effekt på den.