Välj en sida

 

Bron

Bron

SMAKNOTISER

Alkoholhalt: 5.9
Pris:
18.90
Typ av Öl:
IPA
Färg: Guldbrun
Doft: en ganska tunn doft med inslag av ljus frukter som apelsin, torkade frukter och lite honung 
Smak : tydlig beska med smak av aprikos marmelad, grapefrukt och lite kryddor som rosmarin
Omdöme  En vanlig IPA som inte gör något speciellt intryck utan hamnar i det vanliga skiktet av IPA öl, 
Producent
Åbro
Åbro grundades 1856 i Vimmerby av Per W Luthander. Sedan 1898 ägs företaget av familjen Dunge och är därmed Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Idag är Henrik Dunge verkställande direktör för företaget, vars huvudkontor och bryggeri ännu ligger i Vimmerby. Vattnet till ölen tas från samma källa som använts sedan starten 1856
Övrigt 
Pilsner-, red ale- och caramelmalt samt humle av sorterna taurus, centennial, columbus och cascade.

TILLVERKNING
Ale tillverkas genom varmjäsning, till skillnad från kalljäsning eller den ovanliga spontanjäsningen. Varmjäsning sker normalt vid rumstemperatur. Denna öl är gjord genom infusionsmäskning.

VISSTE DU ATT…
En myt är att IPA skapades i slutet av 1700-talet för att klara resan till de engelska kolonierna i Indien. Det är inte riktigt sant – ölet fanns tidigare under namnet october beer. För englandsmarknaden lagrades ölet alltid ett par år, men när det skickades till Indien gjorde man det färskt och lagringen skedde under båtresan dit. Efter hand kom ölet att kallas India pale ale och det utvecklades vidare bland bryggerierna i staden Burton