Välj en sida

 

Amrut provning

Fick möjligheten att prova 5 stycken olika Amrut whisky vilket var mycket spännande och givande på olika sätt och vis.
Det i Bangalore baserade Amrut Distilleries Ltd har under lång tid producerat whisky for den inhemska marknaden. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England och den vart snabbt mycket uppskattad. Som andra land utanför Indien kom Sverige!
Denna Single Malt Whisky är gjord av korn, som odlats vid foten av Himalayas höjder och sedan destillerad och lagrad i det tropiska klimatet i Bangalore.
De rika korn skördarna från Punjab och Rajasthan i kombination med det tropiska klimatet och läget i Bangalore 1000 meter över havet skapar en whisky med smak och doft av frukt och choklad med kryddiga toner.

Amrut single cask

 Pris: ca 5-600 om den finns på systemet
Ålder:
NAS
 Alkoholhalt: 46%
 Utseende : lätt mahognyfärgad
 Doft: spritig, med maltiga toner som ligger lite bakgrunden och viskar tillsammans med en liten fruktighet
Smak: 
av viss matlighet, lite choklad toner och maltighet, inte mycket till smak på det sättet
 Munkänsla: kort men ganska intensiv 
 Eftersmak: mycket mycket kort, man får in allt i munnen och smakar och sedan dör det ut.. inte mycket att ha
 Omdöme:  Naah, det här var inte något som jag trodde jag skulle få.. förväntade mig mer 
 Poäng   2 kiltar av 5 möjliga
 Övrigt:

Amrut two continents

Pris: 1500 ca
Ålder: NAs

 Alkoholhalt:  46%
 Utseende : Lätt mahongny färgad
 Doft: Fruktig doft med lite gräs, äpple fruktighet lite apelsin toner 
Smak: 
Naturligtvis malttoner uppblandat med en viss fruktighet och choklad toner.
 Munkänsla: tråkig 
 Eftersmak:  kort och inte lång, dog också ganska direkt efter man smakat på din
 Omdöme:  Nahh igen. en besvikelse för mig, hade förväntat mig mer än detta. 
 Poäng    3 kiltar av 5 möjliga
 Övrigt: 

Amrut Fusion

Ålder: NAS
Alkoholhalt:  50%
Utseende : Lätt mahongny färgad
Doft: Tung doft av ek och komplexa dofter, lite sockrig men rökigheten är utmärkt fin, fyllig men också mild
Smak: 
Mycket speciell på många sätt, röken som omvandlas till torv med vaniljsmak och banne mig om det inte finns lite sherry inblandat tillsammans med lite choklad.
 Munkänsla: Mycket speciell genom så många olika smaker i en och samma sipp. 
 Eftersmak:  Medellång och trevlig
 Omdöme:  Det här var en konstig whisky som har mycket i sig men inte riktigt kommer fram på rätt sätt, 
 Poäng    4 kiltar av 5 möjliga
 Övrigt: Malten ska komma till 75% från Indien och 25% från Skottland

Amrut double cask peated

Ålder: NAS
Pris ca 1600 kr
Alkoholhalt:  46%
Utseende : Mahongny färgad
Doft: Är det whisky  eller congac? Det är whisky men det finns risk för att man blandar i hop detta på ett icke önskvärt sätt 
Smak: 
Kraftfull smak som präglas av både bourbon och portvins fatets olika karaktärer som en liten söthet med vanilj som smyger sig på men även med den ganska karaktärsrika bourbon träsmaken som kan finnas tillsammans med portvinsfatets mjukhet gör det till en ganska komplex whisky.
Med en vattenskvätt blir det mjukare och trevligare whisky även om den från början inte är så stark (46%)
 Munkänsla: Bra munkänsla som växer med tiden 
 Eftersmak:  Medellång och ganska smakrik sådan
 Omdöme:  
 Poäng 4 kiltar av 5 möjliga
 Övrigt: Gjord av rökigt korn från Skottland och lagrad i bourbon och portvins fat

Kadhambam

Ålder: NAS
Pris ca
994
Alkoholhalt:  50%
Utseende : Mörkt teakfärgad
Doft:  Komplex ta mig tusan, man känner nästan direkt bourbon doft med inslagen av vanilj följt av en viss kryddighet, sedan följs det upp av sherry dofter uppblandat med en liten rökighet. 
Smak Komplex med en träaktig träton som följs av en viss kryddighet med lite kanel och choklad (kakao?)
 Munkänsla: lång och intressant. 
 Eftersmak:  lång vilket är denna whiskys styrka då man känner de olika fatlagringarna med en ganska torr känsla mängder av choklad, kryddor och en viss blommighet. 
 Omdöme: Intressant och utmanande. Kul att hitta något nytt efter att man har provat ett antal whisky i livet. I Kadhambam har Amrut hittat just det ”nya”. Doftmässigt är det riktigt, riktigt bra. Smakmässigt inte riktigt samma höga höjder, men likväl högt.
Tonerna av ek är snälla och behagliga men ändå klart närvarande. En smygande men ack så aromatisk rökighet finns hela tiden med och ringlar omkring som för att fösa fram alla de smaker som denna whisky har. Otroligt skickligt och imponerande. Kan förmodligen sitta länge och med denna whisky och hitta många olika smaker och dofter, har många bottnar i sig. 
Poäng 4 kiltar av 5 möjliga
 Övrigt: Ordet kadhambam kommer från södra Indien och språket Tamil. Det betyder “blandning av olika saker” Det är ett minst sagt passande namn på denna whisky. Fatmixen på denna whisky är bourbon, sherry, brandy och slutligen romfat

 

Vinnare i denna mängdprovning 

Kadhambam