Välj en sida

Nikka Yoichi 10 yo

Smaknotiser

Pris:  Sample ( i butik ca 1500) 
Ålder: 
10 
Alkoholhalt: 45%
Utseende : Guldfärgad 
Doft: Liten rökton som överraskar mig och även en spännande doft av örter och toner av plommon 
Smak: oups.. en överraskande liten pepprighet, vanlij och mogna frukter (päron?) snyggt i kombon med rökighet och en liten liten ton av salt 
Munkänsla: Inte på något vis vass utan mkt trevlig och stilren 
Eftersmak: lång
Omdöme: Jag blev lätt överraskad av denna whisky, både elegant och smakrik i kombo med en fin ton rökighet som jag inte hade förväntat mig riktigt och den hade även flera dofter och smaker vilket gör att jag gärna skulle tagit ett glas till och provat under längre tid. 
Poäng  4 /5
Övrigt:

Det var med bestörtning som whiskyvärlden 2015 tog emot beskedet att Nikka inte längre kunde leverera sin åldersbestämda whisky. Lagren var helt enkelt slut. Den gigantiska efterfrågan hade tömt lagerhusen och Nikka fick stänga ner flera av sina så mångfaldigt prisbelönade och högt älskade whiskysorter.
Men det kom kanske ändå inte som en total överraskning.
Det hade funnits många tecken på att det inte skulle hålla att leverera de volymer som världen ville ha, men många kände nog ett hopp om att åtminstone 10-åringen skulle överleva, men tyvärr, även den försvann.
Nikka fortsatte dock att tjusa oss med en lång rad andra utgåvor. Fast, det är klart, många har saknat deras långlagrade whisky.
Men så började en del hoppfulla tecken visa sig. Nikka byggde nya lagerhus och 2019 annonserade man att man skulle gå upp i produktion för att möta efterfrågan på äldre whisky. Nu börjar lagren hinna ikapp och vi kan äntligen säga välkommen tillbaka till Yoichi 10 Years Old. Om än i mycket begränsat antal.
Få andra japanska whiskysorter är så prisbelönta som Yoichi 10, med bland annat Whisky Magazines Best of the Best, World’s Best Whisky och en rad andra toppnoteringar från världens allra största dryckestävlingar.
När den nya 10-åringen nådde den internationella marknaden togs den emot med jubel, men också med viss skepsis bland dryckesjournalisterna; kunde den verkligen vara i klass med den gamla? Misstankarna byttes snabbt i fanfarer och lysande recensioner, jodå, det var den. Det var samma superba balans mellan frukt och rök, malt och sötma som gjort gamla versionen till en sådan succe