Nr 85608

Pris 349 kr (beställnings sortiment)
Alkoholhalt 41%

Utseende (20) 20 Ljus fin färg som drar mot guldhållet

Doft: (20). 17 hoppsan här vankas det fruktighet med inslag av päron och inslag av ek och kanske en vaniljton

Smak: (20) 18 Orökig smak , rund och mjuk vilket tilltalar mig. Det som jag upptäcker är den smak av grain och toner av vanilj som finns i bourbon. Päronsmaken finns med inte inte på något sätt som tar över. Ingen beskhet eller framträdande spritighet finns heller.

Eftersmak (20) 16 Den mjuka och lena whiskyn har toner av kryddighet som inte alls är på något vis oangenäm, snarare lite tilltalande

Munkänsla/komplexitet: (20) 18 En fin och skön munkänsla man dricker den, ingen komplicerad whisky utan snarare en välbalanserad whisky med några få välbalanserade inslag.

Poäng av 100: 89

övrigt En väl så prisvärd whisky som inte riktigt når upp till de absolut högsta nivåerna för att få topp poäng men med tanke på priset så är detta en mycket bra whisky som faktiskt överraskade mig lite i sin utformning och smak. Mycket bra gjort Bergslagen!
Jag tror banne mig att detta kommer att bli min nya ”konvaljen” whisky att ha som en brukswhisky i stugan.

Utdrag från destilleriets hemsida
Blended whisky står för ca 90 % av all whiskyförsäljning i världen och det är en viktig del av whiskyindustrin. Om inte blended whisky blivit så populärt så hade vi nog inte haft det utbudet av single malt whisky som vi har idag.

SveaOak Blended whisky är en så kallad Deluxe Blended, dvs en blended med en högre andel maltwhisky till skillnad från många andra märken. Andelen maltwhisky i SveaOak är över 20 %. SveaOak innehåller grainwhisky från Skottland och Maltwhiskyn är från Sverige och Grythyttans destilleri. Maltwhiskyn har lagrats på svenska 50- och 100 liters ekfat i 5 år och är orökt.

SveaOak är en ovanligt komplex och balanserad blendwhisky i en prisklass som gör den till ett utomordentligt prisvärt köp. En bra vardagswhisky eller bjudwhisky att alltid ha hemma