Whisky glas

Låt oss först komma överens om att Whisky är ett njutningsmedel och inte ett näringsämne 🙂 När man dricker whisky så gör man det i små mängder, oftast,
Maltwhisky njuter man bäst ur ett mindre tulpanformat glas med en nedre kupolformad del som smalnar av uppåt och avslutas i en ganska trång öppning.

Vad är det bästa glaset att njuta av livet vatten ur?
Enligt mitt och många andras förmenande är det glencairn glaset som är det optimala glaset att njuta drycken ur.
Glencairn Whiskyglas designades 2005 av några av världens främsta whiskyexperter och vann 2006 The Queen’s Award for Innovation, Storbritanniens högsta prestigepris för företag.
Tillverkat i fint glas med en design som förhöjer möjligheten att njuta av whiskyn, den avsmalnade toppen tillåter ett lättsamt smuttande och tar fram dofterna av drycken och dessutom en vid botten för att kunna se, bedöma och njuta av färgen på whiskyn.
Glaset finns i många olika utföranden, slipad kristall och den rena fina formen som på bilden, vilket är den form och färg som jag använder mig av.

Glaset höjer njutningen av whiskyn på många olika sätt.

På detta youtube klipp ser du en film om glaset och dess en beskrivning om dess förträfflighet, på engelska och här är ytterligare ett med en mer skotsk accent

Detta glas ger doftämnena en möjlighet att komma i bred kontakt med luften i glaskupan, utvecklas och därefter sakta stiga uppåt i glaset burna av den avdunstande alkoholen, varefter de koncentreras i den den smala glasöppningen  där försiktigt sniffas på.

Summa summarum – detta glas är det vanligaste glaset för att prova whisky ur.

Copita glas –
Nosing Copita glaset kallas även för ”Dock Glass” då just denna typ av provningsglasanvändes av köpmän för i tiden då fartyg kom till hamn och det var dags att prova av och inhandla whisky, whiskey, rom, konjak,
sherry och andra destillat.
Det här är det glas man ser de flesta professionella inom industrin använda. Tydligen användes det ursprungligen till sherry men dess form lämpar sig mycket väl för whisky också. Det påminner om ett vinglas i miniatyr och det känns sofistikerat. Formen gör det enkelt att temperera whiskyn och vi anser att det är fin balans mellan alkohol och dofter. Andra kan tycka att det är lite för koncentrerat upptill vilket gör att alkoholen upplevs starkare. Vårt vardagsglas.

Portoglaset

Whiskyklubbarnas glas. Allt som oftast det glas som används vid större provningar därute i stugorna. Kan det ha med dess ringa vikt att göra? Eller att det tar så lite plats? Behagligt att hålla i, lätt att snurra med och fin doft. Det man kan anmärka på, eller snarare det som vi anmärker på, är att glaset är lite, lite tjockt upptill vilket gör att man kanske inte får den där sofistikerade känslan vid inmundigande. Ändock, ett utmärkt whiskyglas

Tumlare
De låga vida glasen med raka kanter som idag ofta används till whiskydrickning och som ofta säljs i butiker under beteckningen whiskyglas , kallas på fackspråk tumlare eller old fashioned glas.
Dessa glas är mer eller mindre olämpliga att prova whisky ur, då deras vidd och raka öppning gör att dofterna inte blir lika koncentrerade som i glaset ovan. Men om man vill ha sig en whisky on the rocks eller en whisky att ”bara” dricka så tycker jag dom är helt okej.
Det är fortfarande det glas du oftast får din whisky serverad i på en restaurang eller bar. Säg då till. Påtala att det är trams. Be om något annat, ett vinglas är bättre!

Olika glas – olika användningsområden – svårare än så är det inte