Deanston destilleri

DEANSTON /uttal deen*stun/

Välkomst mattan

På min resa i Skottland blev detta destilleri faktiskt mitt favorit destilleri och det beror på att det är så här ett destilleri ”ska” se ut.  Gamla byggnader med klängväxter längst väggarna på utsidan och en härlig atmosfär. Inte alls lika industrialiserat som de andra vi besökte. Ett mysigt ställe som gör en bra whisky som jag alltid försöker ha en flaska av hemma och av olika sorter.
Destilleriet som sådan är i ett gammalt väveri  och började göra whisky i början på 1900 talet och ligger precis i kanten av floden Teith som man också tar sin energi från. Överskotts elen som produceras återgår sedan till samhällets förbrukning, så man kan säga att nästan allt återanvänds där.

Deanston är Perthshire destilleriet som byggdes i en gammal textilfabrik och numer är helt självförsörjande på energi. En trend sm kommer att bli vanligare bland destillerierna framöver.
Området runt Stirling och nedre högländerna är inte nedlusade med destillerier. Visst, här finns  några (Blair Athol, Abfelderly,Glenturet och turistmagneten Edradour finns inom en knapp timmes körning), men området rymmer knappast Speside.kluster med pannor och rökkoncentration som på Islay. Ett destilleri i Perthshire som är lätt att missa, men värt en omväg, är Deanston.
Beläget i byn med samma namn toll hör det kanske inte det mest bildsköna destillerierna, men här finns andra kvaliteteter som uppenbarar sig vid en närmare titt. För vänner av brittisk humor är destilleriet ett Mecka att vallfärda till då det ligger precis nedan för Doune Castle, fonden för den klassiska filmen Monty Phyton and the holy grail. I fimväg är annars Deanston mest känd för att figurera i i Ken  Loach filmen The Angels share.

De första dropparna nydestillerad sprit rann genom pannorna på Deanston den 17 oktober 1966, efter ett drygt års mbyggad för att omvandla det gamla spinneriet till ett Whiskydestilleri. Deanston Mill som öppnade 1785, var ett av den industriella revolutionens ledstjärna och gav hela byn anställning. Även byns barn fick arbeta där från åtta års ålder, och fabriekn bygge en skola för ett par timmars utbildning om dagen innan de fick tjänstgöra på fabriken några timmar. Spinneriet, sommm byggdes vid floden Teith, drevs av två stora vatten hjul- vid tidpunkten Europas största- och än i dag får DEanston sin elförsörjning genom en turbin på platsen.

Efter 180 års produkton lades fabrikverksamheten ned och 1965 tog The Deanston Distillery Co.Ltd över byggnaderna. En omfattande renovering sattes igång för att anpassa lokalerna till produktion av sprit istället för tyg. Whisky boomen var i ful blom, och efterfrågan på beståndsdelar till blended whsiky var i det närmast obegränsad. Det stora produktionsrummet med katedralliknande tak var som gjord för att lagra whisky , och efter en tillyggnad för åtta fermenteringskar och öppnandet av tre våningar för pannrummet var man redo för att elda i kopparpannorna.

Även om lejonparten av den sprid som producerades på Deanston hade blended whisky och likör som adressat lades en del åt sidan för en egen singel maltbuteljering..

1971 kom de första flaskorna ut på marknaden under namnet Old Bannockburn. Buteljeringar  med de etiketterna är i dag snudd på omöjliga att hitta och betingar höga priser på whiskyauktionerna om de dyker upp.

1972 sålder Deanston till Invergordon, och 1974 bytte singelmalten namn från Old Bannockburn till DEanston. Under den nya ledningen valde man att lägga än större fokus på att producera whisky till blendingindustrin. Nä den stora nedgången på whisky marknade  kom i början på 1980 talet valde Invergordon att lägga Deanston i malpåse och höll det stängt från 1982 under resten av decceniet.

Burn Stewart började sin bana 1984 som blenders i London med Scottish Leader som största varumärke. 40 år senar köptes de av en grupp välrenommerade whiskyprofiler med Hiriam Walker i spetsen, och under den nya ledningen börjde de leta efter potentiella destillerier för attt byga upp en ny produktion. Deanston blev det första köpet 1990 och ett senare kokade mäsken åter i pannorna på det gamla spinneriet.En växande boom för whisky, och framförallt en en växande marknad för single-maltwhisky resulterade i att en större andelv produktionen lades på fat för att buteljeras so Deanston istället för att gå till blends. En Whisky Year Book är det ändå bara 15 procent som går till single malt, resten av produktionen är grund till framförallt scottish Lader.

Tittar vi på själva destilleriet är Deanston än i dag manuellt drivet – här finns inga datorstyrda processer.
Malten tas lokalt i största möjliga mån med en uttalad policy att bara använda skotskt korn som mältas utan att tillfära någon rök. Man var också tidigt utemed att få licens för organisk whiskytillverkning. År 200 certifierades Deanston av the The Organic Food Federation, då man tar kornet från särskilda färlt som varken använder kemikalier eller pesticider i sin odling. Vattnet tas från floden Teith, och man får både proess – och produktionsvatten därifrån. Man krossar malten med en klassisk Porteus kvarn som enligt sägen bara behövt omkalibrering 2 gånger sedan 1960 talet då den togs i bruk.

Mäskning sker i omgångar av 9 ton malt i ett stort öppet kar, något som inte tillhör vanligheterna vid dessa storlekar. Tre vatten tillförs vid 64 och 78 grader för att laka ut allt socker. Ett tredje vatten återanvänds som första vatten i nästa mäskomgång. De åtta ståljäskaren tar 60 000 liter mäsk per kar och om man adderar flytande destillerijäst efter kylning. I destillerisammanhang är fermenteringen oftast flaskhalsen i produktionscykeln oh mer så på Deanston än annanstans . Fermenteringscykeln på 100 timmar är en av de längsta i Skottland, vilket bromsar upp kapaciteten, men ger å andra sidan en new make sm präglas av tydlig frukt och äppelnoter.

Deanstom har 4 forsyths byggda pannor där washback pannan rymmer 20 000 liter medans sprittunnan rymmer 17 000 liter. Med en lätt uppåtvinklad lyne- arm och boiling balls iinbyggda för att öka den sk. refluxen – ett sätt att få spriten tillbringa mer tid kikalnde i själva pannan- får man en lätt fruktig karaktär på den sprit som tas ut. Den nydestillerade sprit som skall buteljeras som singl-malt vattnas ner med UV filtrerad vatten från Teith till 63.5% abv, läggs på fat och lagras på plats.

Största delen av fat som används är för detta bourbonfat men under Master Destiller Ian Macmillan har man utvidgad farparken med olika sherryfat, och dessuotm experimenterar mycket med såväl cognacsfat som vin- och romfat från olika delar av världen.  Sedan några år kylfiltreras ing av Burn Stewards single malt- Whiskys, men som man grovfiltrerar genom papper innan whiskyn tas ned till 46.3% med kommunalt vatten och buteljeras.  Vid fullskalig produktion har Deanston en kapacitet om 3 000 000 liter ren alkohol per år, vilket gör det till Burn Stewards största destilleri.

I en tid när hållbarhet och miljövänlighet blivit något man inte bara bör ha i åtanke, utan inkludera i all verksamhet, går Deanston i bräschen för en grönare produktionsutveckling. Där spinneriet tidigare hade sotra vattenhjul finns det idag en turbinhall och man har också en egen damm som vattenreserv. Turbinen förser inte bara destilleriet med ström till driften, utan matar också det kommunala elnätet med den elektricitet som inte används.
Både flaskor och förpackningar är baserade på återvunnet material, och man försöka bygga upp en hållbar miljöprofil i alla led. Självförsörjning av energi och ett minimalt avtryck på miljönkan vi nog räkna med att se på fler destillerier framöver.

2013 köpte det sydafrikanska dryckeskonsortiet Distell Group Burn Steward för 160 millijoner pund och i en intervju med Whiskycast beskriver Ian Macmillan de nya ägarna som ”väldigt stödjande och har bra kunskaper om vårt varumärken” vilket borgar för fortsatt support för Deanston, tillsammans med Bunnahabhain och Tobermoy, de olika destillerierna i Brun Stewards protfölj.

I sverige finns Deanston 12 YO, Virgin Oak och 18 YO på systembolaget tillsammans med en handfull oberoende buteljeringar.

//Ovan text publicerades i Allt om Whisky nr Nr 1 -2016

Snabbfakta:

Grundat: 1965
Land: Skottland
Region: Highlands (Southern)
Ägare: Burn Stewart Distillers (Distell Group Ltd)
Kapacitet: 3 000 000 liter per år
Aktivt: Ja
Besökscentra: Ja

Webbsida: www.deanstonmalt.com

 Allmänt

Deanston Destillery är utrustad med en 11 tons traditionellt gjutet mäskkar med öppen topp, åtta jäskar av rostfritt stål med en genomsnittlig jäsningstid tid av 80 timmar och två par av stills med stigande armar.

Under 2015 kommer destilleriet vara i drift 24/6  producera 2 miljoner liter alkohol.
Single malten från Deanston har ingen artificiell färgning och är också kyl filtrerat.

Det huvudsakliga märket är Deanston 12 år och Virgin Oak.
Den senare är en ”NAS” (Non age statement)
I maj 2015 lanserades den 18  åriga lagrad i Hogsheads fat (rymmer 250 liter i stället för de vanliga som rymmer ca 200 l

Bilderna är egna från mitt besök